Οικονομία

Σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να δείτε τα συμπεράσματα των οικονομικών θεμάτων που τέθηκαν σε συζήτηση. Αν δεν μπορείς να βοηθήσεις αλλα θέλεις κάπως να συνεισφέρεις μπορείς να το κάνεις, καθενός η συνεισφορά θεωρείτε πολύτιμη. Εργαζόμαστε για ένα εργαλείο που θα επιτρέπει την πραγματική συζήτηση στο δίκτυα και θα δίνει τη δυνατότητα να συνεχιστεί η εργασία αυτών των ημερών, με συνεχές ενημερώσεις.

“Δεν θέλουμε ενα κράτος φιλανθρωπιών, θέλουμε ενα κράτος κοινωνικών υπηρεσιών”

Η πάνω απο μιάμιση ώρα ημερήσια συζήτηση πάνω σε θέματα οικονομίας έγινε για πολλές διαφορετικές και ενδιαφέρουσες οπτικές οπως εξηγεί αυτή η καταχώρηση, που έγινε απο έναν αγανακτησμένο πολίτη. Στη συνέχεια παραθέτουμε συγκεντρωτικά μερικά απο αυτα τα οποία ακουστηκαν στις 29:

Τom Kucharz:

Αυτοί μιλάνε για δημοκρατία και εμείς για κατάληψη του κράτους απο τις χρηματοοικονομικές αγορές, για τις μεταφορές δημοσίου χρήματος σε χέρια ιδιωτών, και την κοινωνικοποίηση των ζημιών…

Για την ακρίβεια μιλάνε για διευκολήνσεις των πολυεθνικών, αλλα το 70% της εργασίας παράγεται απο της PYMES (Μικρες και μεσαίες επιχειρήσεις), οι οποιές υποφέρουν απο των σύμφωνο για τη σταθερότητα του ευρώ

Μιλάνε για εγγύηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας αλλα δεν βλέπουμε νομοθετικές ρυθμίσεις, ούτε φορολόγικές ρυθμίσεις στις συναλλαγές, ουτε ρυθμίση των μεγάλων τραπεζών.

Ricardo Molero:

Οι χρηματοοικονομικές αγορές θεωρούν μη βιώσιμο το δημόσιο ισπανικό χρέος. Αλλα αυτό είναι μόνο το 60% του ΑΕΠ, μικρότερο απο την Ελλάδα και την Πορτογάλία, αν και επίσης “Δεν θέλουμε ενα κράτος φιλανθρωπιών, θέλουμε ενα κράτος κοινωνικών υπηρεσιών”, ΄λιγότερο απο την Γαλλία και την Γερμανία.

Το πίο ενδιαφέρων κομμάτι είναι το ιδιωτικό και το εξωτερικό χρέος. Απο αύτό το 45% προέρχεται απο τις ισπανικές τράπεζες. Οι χρηματοοικονομικές αγορές σκέπτονται οτι το κράτος θα τις σώσεί σε περίπτωση χρεοκοπίας και για αυτό καθιέρωσαν ένα περιθώρια υψηλού ρίσκου.

Οι πολιτικές γαι να μειωθούν τα δημόσια έξοδα είναι περιττες γιατί αυτό το χρέος είναι πολύ μικρό. Αντιθέτως, πρέπει να μειωθούν για να αποσυρθούν κοινωνικές πολιτικές. Και είναι απολύτως απαραίτητο να ξεκαθαρίστει οτι η ισπανική αγορά δεν προκειτε να προχωρησεί απο το να τελείωνει «πακέτα διασωσης», χάριν ερωτήσεων πραγματισμού. Οι ισλανδοί αποφάσισαν με δημοψήφισμα οτι δεν θέλουν να σώσουν της τραπεζες και το περιθώρια ρίσκου να πάει απο το 15% στο 5%, και εκεί να παραμείνει σταθερό.

Συμβούλιο οικονομίας της Σολ:

22 ολοκληρωμένες προτάσεις. Μεταξύ αυτών : Εχέγγυα στις πληρωμές, δημιιουργία ενός πάρκου κατοικιών με «κοινωνικό» ενοίκιο, ρύθμιση των τραπεζών, φόρολογία στις κερδοσκοπικές συναλλαγές, έλεγχος του τραπεζικού συστήματος, αύξηση του ελάχιστου μισθού για όλα τα επαγγέλματα και ρύθμισή των ανώτατων μισθών, κατάργηση των φορολογικών παραδείσων..

Μπορείτε να συμβουλευτείτε και να συμεττέχεται στην

 

http://madrid.tomalaplaza.net/2011/06/06/propuestas-abiertas-de-la-comision-de-economia-sol/

 

Συμβούλιο φεμινιστριών:

Οι κοινωνικές περικοπές διαιωνίζουν τις ανισότητες. Οι εξελιξείς που προέρχονται απο τον νόμο περί εξάρτησης, για παράδειγμα, εχεί προσεγγιστεί υπο το πρίσμα των περικοπών, που διαιωνίζουν το ρόλο του φροντιστή, εν γένει γενους θηλυκού.

Το κεφάλαιο επωφελείται απο την διπλή παρουσία των γυναικών, στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον.

Πλατφόρμα κόντρα στην ιδιωτικοποίηση της Bankia:

Εχθές συμφωνήθει να πραγματοποιηθεί εντος 15 ημερών, και επιπλέων με μια έκπτωση της τάξεως του 55% της λογιστικής αξίας της επιχειρήσεως.

Τα αποταμιευτήρια είναι το 50% του χρηματοοικονομικούς συστήματος της χώρας το οποίο ρυθμίζεται απο επενδυτές και ιδιωτικές τράπεζες.

Προσανατολιζόμαστε σε ένα δημόσιο σύστημα των αποταμιευτηρίων τρέχουσων καταθέσεων, πλησιέστερο, σε μια δικαιότερη πολιτική εξώσεων, που θα δημιουργήση ενα πάρκο κατοικιών με ενοίκιο τις μετοχές τις οποίες έχουν. Δεν θέλουμε ενα σύστημα αποταμιευτηρίων όπως προκειτε να γίνει σε λίγο, δεν θέλουμε αντιπροσώπους συμπληρωματικούς των λεηλατών, που δεν μας αντιπροσωπεύουν.

Ένωση των χρηστών τραπεζών, αποταμιευτηρίων και ασφαλειών :

Στην συζήτηση για τις Περικοπές δεν αναφέρθηκέ το πως είναι το έθνος, χώρίς τις αγορές και τα συμφέροντα του κόμματος

Πρέπει να φέρουμε ιδέες χωρίς όμως να κάνουμε τη δουλεία τους. Και χωρίς να επιτρέψουμε να κάνουν αλλαγές παρα για να γίνουν όλα στη συνέχεια ίσα.

“Δεν θέλουμε ενα κράτος φιλανθρωπιών, θέλουμε ενα κράτος κοινωνικών υπηρεσιών”

Πρέπει να διαχωρίσουμε τις ροές μεταναστών απο την οικονομία. Δεν είναι φτωχοί, οδηγήθηκαν στη φτώχεια, και εμείς τους οδηγήσαμε.

Φυλακή για τους κερδοσκόπους

Το μισητό χρέος. Η Ευρώπη μπορεί να κάνει οτί εκάναν οι λατινοαμερικάνοι, ένα δημοψήφισμα για να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν ή οχι